SKŁADNIKI:
60g mąki gryczanej
80g maku
szcyzpta soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
wanilia mielona
stewia
1 mały banan
1 mały banan
300g jogurtu naturalnego 3,5%
ksylitol puder
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt zmiksuj z bananem, stewią i wanilią. Spróbuj. Jeśli jest za mało słodkie, możesz dodać więcej stewii lub np. ksylitolu.
Mąkę, mak, sól i sodę wymieszaj i połącz z jogurtową masą.
Całość wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 200stopni i piecz około 40minut (patyczkiem należy sprawdzić czy już jest upieczone).
Gdy ciasto ostygnie, oprósz je ksylitolem w pudrze.
SMACZNEGO!:)

UWAGI:
*Dobrze jest wybrać dobrej jakości mak, aby nie był zbyt gorzki!
*Mąka gryczana może być bardziej lub mniej intensywna w smaku.
Moja jest delikatna, więc nie przebija aromat gryki w cieście, dzięki czemu jest pyszne:D
*Bądźcie ostrożni przy zakupie stewii. Lepiej zapłacić więcej za 100% produkt niż za szkodliwy słodzik, który samej stewii ma w sobie niewiele.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak!:)
UsuńSwietny przepis. Bardzo cieszy mnie fakt,ze jest to ciasto,gdzie nie trzeba krecic maku przez maszynke;-). Dlatego z checia skorzystam z przepisu:-P.
OdpowiedzUsuńNie trzeba:) Zgadza się:) Ja lubię ekspresowe rozwiązania:) Ale należy kupić dobrej jakości mak, aby nie był gorzki:) Pozdrawiam:)
UsuńWitam. Z jakiej gryki to mąka-prażonej czy białej? Czy można użyć tego ciasta jako blaty do toru, ile razy zwiększyć ilość składników na tortownicę 23 cm ? Pozdrawiam,Monika.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło przepysznie, wzbogacone o garść rodzynek :) dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńMi nie wychodzi. Rośnie, opada, Nie dopiekać sie w środku 😐
OdpowiedzUsuń