SKŁADNIKI:
(na małą keksówkę)
ciasto:
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka (ok.13 sztuk) daktyli + woda gorąca
1/2 łyżki miodu
2 łyżki ksylitolu w pudrze
stewia 100%
1/2 szklanki mąki z tapioki
1/2 szklanki mąki owsianej
3/4 mąki gryczanej
1 płaska łyżka sody
2 łyżki przyprawy piernikowej (bez cukru,wzmacniaczy smaku, czy mąki)
szczypta soli morskiej
polewa czekoladowa:
20g gorzkiej czekolady 85%
2 łyżki kakao niesłodzonego
4 łyżki mleka 1,5%
1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli i stewi (opcjonalnie)
siekane orzechy laskowe do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalać wodą i odstawić na około 15min.
Wylać wodę i zmiksować.
Jajka zblendować z maślanką, miodem, ksylitolem i odrobiną stewi, dodać papkę daktylową i jeszcze raz zmiksować.
Przesiane mąki wymieszane z solą, przyprawą i sodą dodać i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 45-50min. (do suchego patyczka).
Składniki na polewę włożyć do garnuszka i na bardzo małym ogniu wszystko rozpuścić. Jeśli polewa byłaby za gęsta, można dodać łyżkę przegotowanej wody.
Polać piernik i posypać orzechami.
Mniam pycha! na pewno wypróbuję w tym roku :) dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, bo warto:) Piernik jest zdrowy i przede wszystkim pyszny:)
UsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń:) I jak smakuje..!:)
UsuńPiernik przeeepyszny - robiłam już dwa razy i za każdym razem wychodził wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuńAle się cieszę!!!!!!!!!!!! :) Dziękuję!!!!!:) Na zdrowie;)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńCzy piernik wytrzyma 3/4 dni do świąt :)? Mam dosyc duzo wypieków wiec zapewne musze rozłożyc he na kilka dni