SKŁADNIKI:
(na małą keksówkę)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 puszka ciecierzycy (najlepiej jednak moczyć i ugotować)
3-4 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki imbiru
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 suszone śliwki + 3 dodatkowo
szczypta: soli morskiej, pieprzu, chili, gałki muszkatołowej, cynamonu
100g słonecznika (ok. 3/4 szklanki)
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzej olej.
Poszatkowaną cebulę podmaż. Dodaj pokrojony drobno czosnek.
Przesmaż. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę oraz 2 pokrojone w kawałki śliwki, sos sojowy, oregano, kmin rzymski, imbir, liście laurowe, ziele, sól, pieprz, chili, gałkę i cynamon.
Podsmaż, zalej przecierem pomidorowym i ciecierzycą i duś na małym ogniu przez 15min.
Potrawę odstaw na bok i upraż słonecznik (uwaga żeby nie przypalić).
Wszystko przełóż do miksera i zmiksuj na jednolitą masę (ja nie zrobiłam tego bardzo dokładnie, ponieważ chciałam mieć odrobinę kawałków słonecznika gdzieniegdzie).
Do masy wbij 2 jajka, pokrojone drobno 3 śliwki i wymieszaj całość. Spróbuj. Ewentualnie dopraw jeszcze, jeśli uznasz to za potrzebę.
Gotową masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i włóż do nagrzanego piekarnika do 190st. na około 40minut.
Po wyjęciu pasztetu, ostudź go i najlepiej włóż jeszcze na kilka godzin do lodówki (ale można też jeść od razu).
Pasztet świetnie się rozsmarowuje na kanapce, ale również dobrze się kroi, więc nada się do pochłoniecia go w całym kawałku, jako przekąskę:)
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno! Ciekawa alternatywa dla mięsnych pasztetów! Czy można pominąć sos sojowy?
OdpowiedzUsuń