Dlaczego wybrałam wołowinę? Ze względu na smak i czas przygotowania (max. 2-3 minuty). Czy uważam, że będzie to wersja również dla Pań dbających o swoją sylwetkę? Oczywiście! 100g mięsa to:
107 kalorii, 2,5g tłuszczu i 21g białka!:)
O batatach i szparagach pisałam już w jednym z moich wcześniejszych wpisów. Tam znajdziecie podstawowe informacje dotyczące tych produktów i ich właściwości odżywczych.
Kiełki fasoli mung natomiast są niewątpliwie skarbnicą witamin (m.in. B9, A i C) i minerałów (m.in. potas, fosfor, magnez), jak i źródłem białka (dobre dla wegetarian i wegan). Kiełki nie dość że są chrupiące (więc można je samodzielnie podjadać), to jeszcze zdrowe:) Idealnie się sprawdzą również dla kobiet przed i w trakcie ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego (witamina B9).
Sos z jogurtu Naturalnego Gęstego - połączenie jogurtu z czosnkiem, koperkiem, ogórkiem i pieprzem idealnie komponuje się z wołowiną oraz sałatką, w której słodki smak batata uzupełnia całość, dając podniebieniu odrobinę przyjemności.
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
320g wołowego steka minutowego
kolorowy pieprz gruboziarnisty
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
1 mały batat (ok. 230g)
240g szparagów białych
140g fasolki szparagowej zielonej
spora garść kiełków fasolki mung
1 małe opakowanie jogurtu Naturalnego Gęstego
1 łyżka koperku
kawałek ogórka zielonego startego na tarce
kolorowy pieprz (dużo)
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
1 ząbek czosnku
kropla octu winnego (opcjonalnie)
niezmielone nasiona kolendry, kminu rzymskiego, płatków chili, czosnku, imbiru, cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Batata myjemy i gotujemy w skórce (uważamy aby się nie rozgotował).
Szparagi obieramy i odłamujemy twarde końce, a fasolce odcinamy końcówki z odstającymi ogonkami. Gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy sos. Zawartość jogurtu przekładamy do miseczki. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno koperek.
Kawałek ogórka trzemy na tarce w osobnym naczyniu. Odsączamy wodę i dodajemy miąższ do jogurtu, przyprawiamy pieprzem i solą.
Ugotowane bataty kroimy w kosteczkę, szparagi na mniejsze paski, a fasolkę łamiemy w połowie.
Umyte steki wołowe pieprzymy i odrobinę solimy. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową dajemy steki i smażymy każdą stronę po minucie.
Usmażone (bez tłuszczu) mięso wykładamy na talerz, posypujemy niezmielonymi przyprawami. Obok wykładamy sałatkę, posypujemy kiełkami i polewamy sosem jogurtowym.
SMACZNEGO!
Idealne przy niedoborach żelaza
OdpowiedzUsuń