Wreszcie udało mi się dostać do komputera i mogłam zrobić wpis:) Wiem, że czekaliście na przepis i starałam się zrobić to tak szybko jak tylko się da! Przed nami kolejne wyzwanie w konkursie Kuchni Jogurtowej LEKKIE GOTOWANIE z jogurtem Naturalnym Gęstym. Dzisiaj pora na slow food, czyli zdrowe danie w 15 minut. Moja propozycja to ciepły, wartościowy i lekki posiłek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bardzo popularnej przyprawy tj. garam masala, to koniecznie wybierzcie się do sklepu (np. Kuchnie Świata) i ją kupcie. Zapewniam, że Wasza kuchnia stanie się bardziej aromatyczna i bogata w nowe smaki:)
SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy
1 przecier pomidorowy
2-3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego
3 łyżki wody
1/2 cebuli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/3 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki garam masala
2 ząbki czosnku
odrobina chili i imbiru
kasza jaglana (opcjonalnie)
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na wierzchu
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną cebulką podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym.
Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy aż do zarumienienia się cebulki.
Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, czosnek i ciecierzycę.
Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i trzymamy na małym gazie około 10min. W połowie tego czasu dodać stopniowo i delikatnie jogurt. Można podawać z kaszą jaglaną.
SMACZNEGO!
A Wy macie jakieś swoje ulubione potrawy, którym poświęcacie nie więcej niż 15-20min?
Podzielcie się pomysłami:) Jeśli jeszcze do tego użyjecie jogurtu od Bakomy - to będziecie mieć szansę na wygraną w konkursie!:) Więc twórzcie dania smaczne i zdrowe i wpisujcie je w komentarzach:) Z niecierpliwością czekam na Wasze pomysły:)
Uwielbiam ciecierzycę. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper! Zatem koniecznie daj znać, czy smakowała!
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI też tak smakowała:D Dziękuję:)
Usuń