Kochani! Dzisiaj mam dla Was ekspresowy sposób na wiosenną kanapkę bez pieczywa:) Sezon na szparagi w pełni, więc kupuję je notorycznie. W tym przepisie zastąpią one pieczywo. Całość podałam z kaszą jaglaną. Zapraszam:)
Dear! Today I have a proposition for a spring sandwich without baked goods:) Now it is a season for asparagus, so I buy them all the time. In this recipe, they replace a baked goods. The whole meal I served with millet. Check it out:)
SKŁADNIKI:
(jedna porcja)
150g filetu z kurczaka
kurkuma, papryka słodka, kmin rzymski, szczypta soli himalajskiej lub morskiej, olej sezamowy
6 szparagów zielonych
1 rzodkiewka
1 krążek czerwonej cebuli
1 garść roszponki
1 łyżeczka masła, czosnek granulowany
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
INGRIDIENTS:
(one portion)
150g chicken breast
curcuma, paprika, cumin, pinch of himalayan or sea salt, sesame oil
6 green asparagus
1 radish
1 circle of red onion
1 handfull lamb's lettuce
1 tsp butter, powder garlic
3 tbsp dry millet
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj kaszę jaglaną. Pierś z kurczaka umyj i delikatnie uklep. Posyp przyprawami i natłuść odrobiną oleju sezamowego. Smaż na rozgrzanej patelni teflonowej aż do zrumienienia. Odetnij twarde końce ze szparagów i je zblanszuj.
Ułóż warstwami 3 szparagi, kurczaka, plasterki rzodkiewki, krążki cebuli, roszponkę i 3 szparagi. Całość możesz polać roztopionym masłem i posypać odrobiną czosnku.
Podawaj z kaszą jaglaną.
INSTRUCTIONS:
Cook millet. Wash and flatten the chicken breast. Sprinkle with spices and grease a bit of sesame oil. Fry on a non-stick frying pan until brown. Remove the woody ends from asparagus and blanch them.
Make 5 layers of your sandwich: 3 asparagus, chicken, sliced radish and onion, lamb's lettuce and 3 asparagus. The whole meal pour with molten butter and sprinkle with garlic powder.
Serve with cooked millet.
A Wy? Wykorzystujecie sezon na szparagi? Co dobrego z nich przyrządzacie? Lubicie ich smak?
Zostawcie odpowiedzi w komentarzach:) Smacznego!:)
And you? Do you use a season for asparagus? How do you make them? Do you like their taste? Leave an answer in comments:) Bon appetit!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń