Szukacie pomysłu na smaczne śniadanie? Znudziły Wam się owsianki, placki, bułeczki, czy jajecznica? A może tak zaszaleć i zrobić gofry? Obawiacie się, że to zaszkodzi Waszej sylwetce? Bez obaw! ;) Nie znajdziecie tu przepisu z użyciem białej mąki, cukru, masła i tony bitej śmietany:) Moja propozycja to pyszne i cieniutkie gofry kokosowe podane z jogurtem naturalnym gęstym i owocami. Czy smakują tak jak te kupne na mieście? Nie:) Smakują jeszcze lepiej:)
Zapraszam Was do wspólnego udziału w konkursie zorganizowanym przez BAKOMĘ, tj. WYZWANIE: LEKKIE GOTOWANIE!
Przyłączcie się do świetnej zabawy i przez okres 8 tygodni gotujcie razem z Bakomą jogurtem Naturalnym Gęstym:) Na facebooku Kuchni Jogurtowej znajdziecie więcej informacji dotyczących konkursu. Twórzcie przepisy i wysyłajcie razem ze zdjęciami:) A ja z przyjemnością wybiorę ten najlepszy i nagrodzę małym upominkiem:) Każdy tydzień ma określony temat:)
Jako blogerka i ambasadorka naturalnego smaku będę Was wspierać, ale także i nagradzać co tydzień małym upominkiem - zestawem innowacyjnych silikonowych pojemników Jan Niezbędny. Będę oceniać wygląd, smak, innowacyjność i finezję Waszych potraw:)
Ponadto do Waszej dyspozycji będzie dietetyczka - Kinga Biernacka-Stefańska - która z kolei oceniać będzie lekkość i zdrowe podejście do gotowania, a najciekawsze przepisy nagradzać będzie blenderem firmy Philips.
Warto zawalczyć nie tylko o nagrody, ale i o swoje zdrowie! Pora na wyzwanie!:)
Moja pierwsza dla Was inspiracja z użyciem jogurtu Naturalnego Gęstego. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
(na 14 małych serduszek - jak na zdjęciu)
gofry
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 szklanka mleka 1,5%
1/5 szklanki wody gazowanej
1 jajko
2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
stewia, wanilia
jogurt
1 małe opakowanie jogurtu Naturalny Gęsty od Bakomy
1-2 łyżki stałej części mleczka kokosowego
ziarenka z 1 laski wanilii
1-2 łyżeczki miodu
dodatki
owoce (truskawki, maliny, kiwi)
mięta
wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę.
Wszystkie składniki na gofry, poza białkiem, zmiksuj ze sobą.
Dodaj powoli ubitą pianę i ostrożnie wymieszaj.
Na dobrze rozgrzaną gofrownicę (jeśli jest potrzeba to można delikatnie natłuścić ją olejem kokosowym) wylej odpowiednią ilość ciasta i piecz przez kilka minut do uzyskania złotego koloru.
Dodaj do niego schłodzoną stałą część mleczka kokosowego, miód, ziarenka wanilii i wymieszaj.
Jogurt z dodatkiem wanilii, mleczka kokosowego i miodu można jeść samodzielnie. Jest tak pyszny, że jak go zrobicie, to już nigdy nie będziecie chcieli kupić tego smakowego ze sklepu:)
Wyglądają przeeeepysznie! Dzięki za inspirację :D
OdpowiedzUsuńJa spróbuje zmieszać kilka rodzajów mąk m.in. gryczaną bo akurat orkiszowa "wyszła" ;)
Pozdrawiam :)
Natalia
Dziękuję:) spróbuj z innymi mąkami i daj znać jak wyszło:)
Usuń