SKŁADNIKI
2 bataty (ok. 380g)
60g wiórków kokosowych
1 jajko
1/2 łyżki miodu
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki (20g) masła migdałowego
1 łyżka mąki gryczanej
szczypta soli himalajskiej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
25g kakao gorzkiego odtłuszczonego
stewia 100% i wanilia mielona do smaku (ilość zależna od własnych upodobań)
truskawki (świeże w sezonie lub mrożone)
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wiórki kokosowe zmiksuj.
Dodaj do nich bataty i jeszcze raz zmiksuj.
Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Formę na ciasto posmaruj delikatnie masłem tylko tyle, aby papier do pieczenia się przyczepił i równo rozprowadził. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wylej ciasto i piecz przez około 25 minut.
Ostudzone ciasto ozdób obficie truskawkami. Możesz je również
powbijać do surowego jeszcze ciasta przed pieczeniem. W obu wersjach
będzie dobrze;) SMACZNEGO!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Jak dla mnie to wcale nie musi być takie słodkie :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że musi być słodkie bo same bataty już są słodkie aczkolwiek bardzo ciekawi mnie smak jaki jest naprawdę.
OdpowiedzUsuń