sobota, 30 lipca 2016

Tabbouleh z komosą ryżową, fetą i oliwkami

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować libańskiej sałatki tabbouleh, to koniecznie to zróbcie! :) Ja dzisiaj Wam przedstawiam lekko zmienioną wersję. Zamiast kaszy bulgur użyłam komosy ryżowej i ponadto dodałam fetę z oliwkami. Taka sałatka jest idealną propozycją na lunch, czy też kolację. W lecie sięgamy najczęściej po lekkie jedzenie i bardziej orzeźwiające, aniżeli po ciężkie i gorące. Dodatkowym plusem mojego dzisiejszego przepisu jest masa witamin i wartości odżywczych pochodzących z każdego produktu w nim zawartych - począwszy od natki pietruszki, poprzez warzywa i kończąc na quinoa. Kto spróbuje? :)


SKŁADNIKI:

3 pełne łyżki komosy ryżowej
1 mały pęczek natki pietruszki 
1/4 cebuli czerwonej
1/2 papryki czerwonej
1 ogórek gruntowny
feta, oliwki, czosnek (snack pack) z Apetiny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka siekanej świeżej mięty
szczypta soli morskiej i pieprzu
odrobina chili (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek 
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

 
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, ogórek i paprykę drobno pokrój w kosteczkę.
 

Otwórz opakowanie Apetiny i wyjmij oliwki, kilkanaście kosteczek fety i kilka ząbków czosnku.


Natkę i miętę posiekaj.


Sok z cytryny oliwę, musztardę, przyprawy i słodzidła wymieszaj ze sobą.
Gotowym sosem polej sałatkę.


 SMACZNEGO!! :)

Twoja kuchnia ma to coś

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...