Pęczak jest to rodzaj dobrze znanej kaszy jęczmiennej. Całe ziarno jęczmienia wymieszane z makiem i orzechami dostarcza dużej dawki witamin. Jest to idealne danie na stół wigilijny, ale nie tylko. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, bądź jako zamiennik tradycyjnego makowca.
SKŁADNIKI:
3 łyżki pęczaku
2 łyżki maku
garść miksu orzechowego
1 śliwka
1 daktyl
1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Pęczak gotujemy w ok. 9 łyżkach wody. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15min. Po tym czasie pozostałą ilość wody odcedzamy i miksujemy blenderem. Kawałki orzechów i owoców mieszamy razem z ugotowanym pęczakiem, zmielonymi ziarnami maku i miodem.
I gotowe:) Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)