Ostatnio złapałam się na tym, że non stop myślę "co dobrego i zdrowego dzisiaj zrobić do jedzenia". Cóż... nie ma co ukrywać - lubię jeść:) Jednak już od dłuższego czasu zrobiłam małą rewolucję w swoim jadłospisie i odeszłam od typowej polskiej kuchni, co nie zawsze cieszy ludzi wokół mnie:) Sama już nie przyrządzam nic na bazie białej mąki, białego cukru, czy zwykłej soli. Do dzisiaj pamiętam słowa nauczycielki od biologii, która mawiała: "MĄKA, CUKIER, SÓL - TRZY BIAŁE ŚMIERCI".
Oczywiście jeśli nie ma się wszelkich przeciwwskazań do używania tych produktów, to jak z nich zrezygnować, skoro są niemalże podstawowymi składnikami ulubionych potraw Polaków (i nie tylko)?
Proste zamienniki uczyniły moje jedzenie bardziej odżywcze i wartościowe. Zamiast białej mąki używam mąki orkiszowej, gryczanej, żytniej, razowej itp. Do słodzenia stosuję między innymi stewię, syrop klonowy i miód. Jeśli chodzi o wyrazistość potraw, to wykorzystuję różnego rodzaju przyprawy i sól himalajską.
To tylko mały procent tego co najczęściej się znajduje na moim stole, dlatego zapraszam na kolejne posty, w których będę pisać więcej:)
Zdaję sobie sprawę z tego, że powstało już tysiące blogów kulinarnych. I nie uważam abym była wielkim odkryciem, jednak głęboko wierzę, że coraz większa potrzeba zmian nawyków żywieniowych sprawia, iż takie blogi są potrzebne.
Bo w końcu "jesteśmy tym co jemy".
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)