Ostatnio tak szybko mija mi czas, że ani się nie obejrzałam, a już przyszedł wrzesień... Na całe szczęście pogoda dopisuje, dlatego mam dzisiaj dla Was słoneczny przepis. Łosoś w towarzystwie batatowych frytek oraz salsy z awokado, nektarynki i truskawki to idealna propozycja na piątkowy obiad. Świetnie sprawdzi się też na imprezie, czy na niedzielnym obiedzie w rodzinnym gronie.
Kto jeszcze nie przerzucił się na jesienne smaki i ma ochotę na odrobinkę lata w swojej kuchni to zapraszam po przepis:)
(3-4 porcje)
2 filety (ok. 500g) z łososia (najlepiej dzikiego)
zioła prowansalskie
sól morska i pieprz
1/2 cytryny
1 duże awokado
3 nektarnki
kilka truskawek (świeżych w sezonie)
1/2 cebuli czerwonej
sok z 1/4 limonki
szczypta chili i soli morskiej
kilka liści świeżej kolendry lub 1/2 łyżeczki suszonej
1 łyżka oliwy
2 bataty
ulubione przyprawy
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńKolejne intrygujące połączenie smaków, a kompozycja wygląda cudnie ;-)
OdpowiedzUsuń