1. Łososia umyj porządnie i oczyść z ewentualnych ości.
  2. Filety podziel na 4 porcje.
  3. Każdy przypraw szczyptą soli i pieprzu i posyp obficie ziołami prowansalskimi.
  4. Skrop cytryną.
  5. Na rozgrzaną patelnię wyłóż filety skórą do dna.
  6. Smaż na złoty kolor.
  7. Odwróć filety, zdejmij skórę (łatwo odejdzie) i smaż aż mięso będzie blado różowe. Przełóż jeszcze na chwilkę na stronę, po której była skóra, żeby lekko przyrumienić.

Salsa
  1. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.
  2. Każdą połówkę wyciągnij łyżką i pokrój awokado w kostkę.
  3. Nektarynkę obierz ze skóry (opcjonalnie) i podziel również w kostkę.
  4. Truskawki oczyść z szypułek i podziel na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę poszatkuj.
  6. Sałatkę przypraw przyprawami, kolendrą, polej oliwą i sokiem z limonki.

Bataty
  1. Rozgrzej piekarnik na 180stopni.
  2. Bataty obierz ze skóry, podziel na kształt frytek.
  3. Wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  4. Wyłóż na folię aluminiową i piecz do zrumienienia, aż będą miękkie.

 Łososia podawaj z salsą i batatami. Na deser zaserwuj schłodzony jogurt naturalny (posłodzony szczyptą stewii i wymieszany z ziarenkami wanilii) z truskawkami. SMACZNEGO!
 
P.S. Kto wypróbuje i pochwali się ładnym zdjęciem? :)