SKŁADNIKI:
naleśniki
6 łyżek mąki gryczanej
18 łyżek mleka
1 jajko
szczypta soli himalajskiej i stewii
wanilia mielona
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
krem
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
3 łyżki mleka
1 łyżka ciemnego kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu)
stewia, wanilia mielona
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
dodatki
pestki granatu
syrop klonowy
listek mięty
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni (i lekko natłuszczonej olejem kokosowym przed pierwszym smażeniem) wylej niedużą ilość ciasta i rozprowadź równomiernie.
Smaż każdy naleśnik z obu stron.
W między czasie przygotuj krem.
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą - jeśli krem wyszedłby zbyt rzadki, dodaj więcej kakao i/lub zmielonych orzechów. Jeśli byłby za gęsty, dodaj więcej mleka i/lub syropu klonowego (jeśli nie byłoby wystarczająco słodkie).
Gotowe naleśniki złóż na cztery części i wysmaruj w środku kremem.
Całość posyp dodatkowo posiekanymi orzechami, granatem i polej syropem klonowym.
SMACZNEGO!
P.s. Ja do ostatnich naleśników dodałam (do jeszcze surowego ciasta) troszkę kakao i usmażone już wypełniłam serkiem homogenizowanym naturalnym wymieszanym z wanilią i stewią.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńNaleśniki pierwsza klasa :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńdziękuję:) Zdrowe naleśniki nigdy nie są złe:D
Usuń