niedziela, 21 lutego 2016

Chicken korma i ryż basmati z kurkumą i kolendrą

Czas na obiad...:) Kuchnia indyjska i tajska mają w sobie coś wyjątkowego, co czaruje moje kubki smakowe i sprawia, że każdy zjedzony kęs, jest dla mojego podniebienia prawdziwą ucztą.
Obie mają, zdecydowanie inne od polskiej kuchni, wyraziste przyprawy, które w połączeniu z niektórymi składnikami tworzą niebanalny smak dania. Dzisiaj dzielę się z Wami prostym przepisem na indyjską potrawę - chicken korma, która z dodatkiem aromatycznego ryżu komponuje się wprost wybornie. Mmmm.... na samą myśl aż mi ślinka cieknie!:) Jeśli jeszcze się nie przekonaliście do tych smaków, to koniecznie spróbujcie, bo wywołują prawdziwą rozkosz kulinarną;) Biegnijcie do sklepu i zaczynamy!:)



SKŁADNIKI:

marynata do kurczaka
150g jogurtu naturalnego
300g kurczaka
1/2 łyżeczki kurkumy
2 małe ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki garam masali
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki imbiru
sos
1 łyżka oleju kokosowego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki garam masali
niepełna łyżeczka ziaren kolendy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli morskiej i chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki stałej części mleka kokosowego
resztka marynaty jogurtowej

ryż
10 łyżek ryżu basmati
15 łyżek wody
1/3 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka oleju kokosowego
3/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziaren kolendry




PRZYGOTOWANIE:

Marynata do kurczaka

Kurczka umyj i pokrój na kawałki.
Jogurt wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Kawałki kurczaka zamocz w jogurtowej marynacie i odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Sos

Na rozgrzanej patelni podmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj garam masalę, kolendrę, kmin, kurkumę, chili i imbir. Wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż ze 2 minuty.
Całość przełóż do pojemnika i zmiksuj na pastę.
Zmiksowaną pastę włóż z powrotem na patelnię, podsmaż chwilkę i dodaj zamarynowane kawałki kurczaka (nie trzeba ich dokładnie oczyszczać z jogurtu, ale lepiej, aby więcej go zostało w miseczce, niż na mięsie).
Podmaż chwilkę mięso, po czym dodaj przecier pomidorowy i mleczko kokosowe. Wymieszaj. Gdy się lekko zagotuje, skręć moc gazu, dodaj resztę marynaty jogurtowej, przypraw solą i duś na małym ogniu przez około 15 min. Smaki powinny się przegryźć, a kurczak być miękki.

Ryż

W garnku rozgrzej olej. Wsyp ziarna kolendry i chwilę je podpraż. Wrzuć przepłukany i osuszony ryż, dodaj kurkumę i smaż chwilkę - około 2 minut (uwaga, żeby ryżu nie przypalić).
Zalej wodą, posól i zagotuj. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie (nie mieszaj w trakcie). Wyłącz gaz i zostaw pod przykryciem.

 Gotową kormę podawaj z ryżem i ewentualnie sałatką warzywną. Możesz też danie posypać świeżą kolendrą. SMACZNEGO!

Przepis znajdziecie również na CODZISW.MENU


 P.s. A Wy lubicie takie smaki? 
Macie ulubioną potrawę z kuchni indyjskiej? 
A może należycie do grona osób, którym w ogóle nie odpowiadają te aromaty? 
Podzielcie się swoją opinią w komentarzach, ponieważ jestem ciekawa, 
czy mam wśród Was wielu zwolenników tej kuchni;) 


Miłej niedzieli kochani!:) 

7 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) czyli rozumiem, że lubisz tą kuchnię?

      Usuń
  2. Bardzo energetyczny kolor i wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. KuBki smakowe ;)
    A co do dania, to na pewno pyszne, uwielbiam kuchnię orientalną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność!:) już poprawione:) jednak kupki i kubki smakowe to nie to samo;P haha;) A danie jest pyszne! z ręką na sercu mogę polecić:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie aromatyczne dania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...