Obie mają, zdecydowanie inne od polskiej kuchni, wyraziste przyprawy, które w połączeniu z niektórymi składnikami tworzą niebanalny smak dania. Dzisiaj dzielę się z Wami prostym przepisem na indyjską potrawę - chicken korma, która z dodatkiem aromatycznego ryżu komponuje się wprost wybornie. Mmmm.... na samą myśl aż mi ślinka cieknie!:) Jeśli jeszcze się nie przekonaliście do tych smaków, to koniecznie spróbujcie, bo wywołują prawdziwą rozkosz kulinarną;) Biegnijcie do sklepu i zaczynamy!:)
SKŁADNIKI:
marynata do kurczaka
150g jogurtu naturalnego
marynata do kurczaka
150g jogurtu naturalnego
300g kurczaka
1/2 łyżeczki kurkumy
2 małe ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki garam masali
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki imbiru
sos
1 łyżka oleju kokosowego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki garam masali
niepełna łyżeczka ziaren kolendy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli morskiej i chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki stałej części mleka kokosowego
resztka marynaty jogurtowej
ryż
10 łyżek ryżu basmati
15 łyżek wody
1/3 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka oleju kokosowego
3/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziaren kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Marynata do kurczaka
Kurczka umyj i pokrój na kawałki.
Jogurt wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Kawałki kurczaka zamocz w jogurtowej marynacie i odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
1/2 łyżeczki kurkumy
2 małe ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki garam masali
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki imbiru
sos
1 łyżka oleju kokosowego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki garam masali
niepełna łyżeczka ziaren kolendy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli morskiej i chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki stałej części mleka kokosowego
resztka marynaty jogurtowej
ryż
10 łyżek ryżu basmati
15 łyżek wody
1/3 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka oleju kokosowego
3/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziaren kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Marynata do kurczaka
Kurczka umyj i pokrój na kawałki.
Jogurt wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Kawałki kurczaka zamocz w jogurtowej marynacie i odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Sos
Na rozgrzanej patelni podmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj garam masalę, kolendrę, kmin, kurkumę, chili i imbir. Wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż ze 2 minuty.
Całość przełóż do pojemnika i zmiksuj na pastę.
Zmiksowaną pastę włóż z powrotem na patelnię, podsmaż chwilkę i dodaj zamarynowane kawałki kurczaka (nie trzeba ich dokładnie oczyszczać z jogurtu, ale lepiej, aby więcej go zostało w miseczce, niż na mięsie).
Podmaż chwilkę mięso, po czym dodaj przecier pomidorowy i mleczko kokosowe. Wymieszaj. Gdy się lekko zagotuje, skręć moc gazu, dodaj resztę marynaty jogurtowej, przypraw solą i duś na małym ogniu przez około 15 min. Smaki powinny się przegryźć, a kurczak być miękki.
Ryż
W garnku rozgrzej olej. Wsyp ziarna kolendry i chwilę je podpraż. Wrzuć przepłukany i osuszony ryż, dodaj kurkumę i smaż chwilkę - około 2 minut (uwaga, żeby ryżu nie przypalić).
Zalej wodą, posól i zagotuj. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie (nie mieszaj w trakcie). Wyłącz gaz i zostaw pod przykryciem.
Gotową kormę podawaj z ryżem i ewentualnie sałatką warzywną. Możesz też danie posypać świeżą kolendrą. SMACZNEGO!
Przepis znajdziecie również na CODZISW.MENU
Przepis znajdziecie również na CODZISW.MENU
P.s. A Wy lubicie takie smaki?
Macie ulubioną potrawę z kuchni indyjskiej?
A może należycie do grona osób, którym w ogóle nie odpowiadają te aromaty?
Podzielcie się swoją opinią w komentarzach, ponieważ jestem ciekawa,
czy mam wśród Was wielu zwolenników tej kuchni;)
Miłej niedzieli kochani!:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) czyli rozumiem, że lubisz tą kuchnię?
UsuńBardzo energetyczny kolor i wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle jak smakuje!:)
UsuńKuBki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńA co do dania, to na pewno pyszne, uwielbiam kuchnię orientalną :)
Dziękuję za czujność!:) już poprawione:) jednak kupki i kubki smakowe to nie to samo;P haha;) A danie jest pyszne! z ręką na sercu mogę polecić:) Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam takie aromatyczne dania.
OdpowiedzUsuń