SKŁADNIKI:
2 jajka
6 kostek mrożonego szpinaku
serek wiejski lekki 150g
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka kolendry suszonej w liściach
sól, pieprz, chili
orzechy włoskie
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzaną patelnię wlej olej kokosowy i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilkę smaż (uwaga, żeby się nie przypalił) i dodaj szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi, dodaj przyprawy, sos sojowy oraz serek wiejski (najlepiej sam twaróg bez śmietanki), rozgnieć go łopatką, tak aby się rozpuścił i roztopił lekko.
Szpinakową masę rozprowadź po patelni i zrób dwa miejsca na wbicie jajek.
Kiedy białka się zetną (żółtka niech pozostaną płynne), danie posyp orzechami, solą i pieprzem.
SMACZNEGO!:)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOoooo idealne śniadanie!!! Muszę zrobić, wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńCzy serek ma za zadanie wiązać szpinak w nierozlatującą się masę? Nie jadam nabiału, dlatego zastanawiam się czy mogę pominąć serek, czy lepiej go czymś zastąpić.
OdpowiedzUsuń